“ABD 2020 Seçimleri ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkisi” Online Paneli

ABD Başkanlık seçimine bir haftadan az kaldı ve bazıları bu seçimin özellikle önemli olduğunu savunuyor çünkü vatandaşlar, görünürde vergiler veya sosyal konulardan ziyade Amerika Birleşik Devletleri’nin temel istikameti hakkında daha fazla endişe duyuyorlar. Yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri, ABD-Türkiye ilişkileri açısından da önemlidir. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini alması konusunda iki tarafın bir anlaşmazlık içinde olduğunu ve ilişkilerin zorlu bir süreçten geçtiğini gözlemleyebiliriz. Ayrıca Suriye konusunda ABD’nin IŞİD’e karşı Kürt savaşçılarla iş birliği yapması ve Ankara’nın bu grupların terörizm ile bağlantıları konusundaki güçlü itirazları ise iki taraf arasındaki başka bir gerilim noktasını oluşturmakta. İlişkilerin gergin olmasına rağmen, COVID-19 pandemisi sırasında, her iki ülke de NATO dayanışmasının ve güçlü bir transatlantik bağı vurguladı. Libya’daki son gelişmeler ise her iki tarafın da aynı tarafta olabileceğini gösteriyor. Pek çok kişi, ABD’nin Türkiye’ye yönelik dış politikası için sırada ne olduğunu ve yaklaşan ABD Başkanlık seçiminin ABD-Türkiye ilişkileri üzerindeki sonuçlarının ne olacağını sorguluyor.

DİPAM Araştırmacısı Adinda KHAERANI’nin moderatörlüğünde, GMF Kıdemli Üyesi Jonathan D. KATZ ve Southfive Strategies Kurucusu Jason EPSTEIN’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde ikili ilişkilerde Demokrat ve Cumhuriyetçi yaklaşımlar ele alınacak.

Tartışılacak konular:

  • 2020 yılında Türkiye, neden ABD’nin çıkarları için kritik öneme sahip?
  • Trump yönetiminin ABD-Türkiye ilişkileriyle ilgili politikasını değerlendirin.
  • Joe Biden’ın Türkiye hakkındaki sözleri, bu sözler ABD-Türkiye ilişkilerini etkiler mi? Etkilerse nasıl?
  • S-400 satın alınması ve test edilmesinin sebep olabileceği yaptırımlar.
  • Doğu Akdeniz’deki ihtilaflarının ABD-Türkiye ilişkileri üzerindeki etkileri.

Tarih

Eki 30 2020

Zaman

19:30

Daha Fazla Bilgi

Daha Fazla Oku

Yer

DİPAM Youtube Kanalı
Kategori

İletişim

DİPAM
Telefon
+90 216 310 30 40
E-Posta
info@dipam.org
KAYIT OL

Konuşmacılar

  • Adinda KHAERANI
    Adinda KHAERANI
    DİPAM Araştırmacısı

    Adinda Khaerani, 2016 yılında Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Siyasal İletişim Enstitüsü’ne uzman olarak katıldı. Daha sonra Kasım 2019- Temmuz 2020 arasında Washington DC merkezli bir Think Tank kuruluşu olan Turkish Heritage Organization (THO) kadrosunda yerleşik olmayan araştırmacı olarak yer aldı. THO bünyesinde ABD-Türkiye ilişkileri çerçevesinde aylık makale yazdı ve THO tarafından yayınladı. Temel uzmanlık konusu deniz güvenliği konuları olmakla birlikte diğerlerinin yanı sıra “Doğu Akdeniz ve ABD-Türkiye bağları” , “Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege Denizi çatışmasının ABD-Türkiye işbirliğine etkisi” , “COVID – 19 Krizi sırasında uluslararası işbirliği: ABD – Türkiye bağları için yeni bir Bölüm mü?” konularında da çalışmalar yapmıştır. Ayrıca THO için haftalık kısa bir podcast yayınlarına da katkıda bulundu.

    Önceki kariyerinde, Aralık 2009’da Londra Halkla İlişkiler Okulu-Jakarta’dan Kitle İletişiminde Lisans Derecesini (Hons) aldıktan sonra, 2010-2011 yılları arasında Pakistan – Jakarta Diplomatik Misyonunda Basın Bölümüne Basın Ateşesi Asistanı olarak katıldı.

    Nisan 2011-Ekim 2012 arasında Türkiye Cumhuriyeti Cakarta Büyükelçiliğinde Büyükelçi Kişisel Asistanı olarak görev aldı. Türkiye Cumhuriyeti’nden burs alarak 2013 yılında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans programlarına katıldı.

    Yüksek lisans tezini “Güney Çin Deniz Uyuşmazlıkları Örneğinde ASEAN’ın Çatışma Çözümündeki Rolü” konusunda yazdı ve daha sonra 2016 yılında Yüksek Lisans (MA) derecesini aldı. Khaerani, Bahasa Endonezyaca (ana dil), İngilizce (akıcı) ve Türkçe (konuşma ve sınırlı iş düzeyi) dillerini bilmektedir.

  • Jason EPSTEIN
    Jason EPSTEIN
    Southfive Strategies Kurucusu
  • Jonathan D. Katz
    Jonathan D. Katz
    German Marshall Fund Kıdemli Uzmanı

    Jonathan Katz, Demokrasi İnisiyatifleri direktörü ve Washington, DC ofisinde bulunan The German Marshall Fund of the United States (GMF)’nin kıdemli uzmanıdır. Katz, GMF’ye katılmadan önce, 2014-17’de arasında Avrupa ve Avrasya’daki ABD kalkınma politikasını, enerji güvenliğini, ekonomik büyüme; demokrasi ve yönetişim programlarını yöneten ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nda (USAID) Avrupa ve Avrasya bürosunda yönetici yardımcısıydı.

    USAID’e katılmadan önce, 2010-14 arasında Katz, ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Organizasyon İşleri Bürosunda sekreter yardımcısının kıdemli danışmanı olarak görev yaptı. Katz, 2010 yılında Dışişleri Bakanlığı’na katılmadan önce ABD Kongresi’nde çeşitli liderlik rollerine sahipti.

    1999-2006 yılları arasında Kongre Üyesi Robert Wexler’in (D-FL) yasama direktörü ve kıdemli dış politika danışmanıydı. Katz, ABD-Türkiye İlişkileri ve Türk Amerikalılar konulu Kongre Grubu’nun, Kongre Tayvan Grubu’nun, ABD-Kazakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nun, Kongre Endonezya Grubu’nun ve Türkiye Üzerine Kongre Çalışma Grubunun oluşturulmasında ve liderliğinde etkili oldu.

Comments are closed.

Back to top of page