“ABD 2020 Seçimi ve Amerikan Dış Politikasına Etkileri” Online Paneli

ABD seçimlerinden önce, sadece ABD halkı değil, neredeyse tüm dünya merakla sonuçları bekliyor. ABD dış politikası, bazı ana hatlara sahip olsa da, cumhuriyetçi veya demokrat dönemlerde ve başkanlara göre bölgesel siyaset bağlamında önemli değişlikler olabilir. Ayrıca başkanlık ile devlet kurumları arasında ABD’nin dış politikada karar alma ve yönetim süreçlerini etkileyen bazı görüş çatışmaları yaşanabilir. Bu nedenle, 2020 ABD Başkanlık seçimi, birçok küresel ve bölgesel krizle karşı karşıya olan Dünya için benzersiz bir şekilde önemlidir.

Doğu Akdeniz’deki rekabet eski bir hikayeyi gözler önüne serdi; NATO’daki dağılma eğilimleri. Yukarıda belirtilen ABD hükümet kurumlarında yaşanan görüş çatışmaları NATO’nun birleştirici aktörü ABD’yi zor durumda bıraktı. Böyle bir durumda, NATO’nun geleceği hala pahalı bir soru olarak kalacak gibi görünüyor. Bir yandan Türkiye, ABD’nin ve NATO’nun doğu sınırının önemli bir “stratejik müttefiki” konumundayken, diğer yandan Yunanistan ve Fransa, Türkiye’ye karşı tavır alan diğer önemli NATO üyeleri olarak duruyor. ABD’nin bu konudaki konumu kuşkusuz oyun değiştirici ve dengelerin belirleyicisi olacaktır.

Diğer önemli soru, küresel zorluklara karşı ABD’nin pozisyonudur. COVID-19 salgını hala Dünyayı tehdit ediyor ve ABD’nin daha muhtemel ve soyutlanmış şekilde bazı bölgesel politikalar ve doktrinlerle kendi hegemonyasını yeniden inşa etmek yerine sorumluluk alarak belirleyici olacağına dair hala somut işaretler yok. Öte yandan, özellikle Orta Asya, Afrika ve Akdeniz’de nüfuzunu genişleten ABD’nin Çin’e yönelik tutumu, muhtemelen seçimden sonra cevaplanması gereken bir başka sorudur.

DİPAM, Ellen WASYLINA’nın yapacağı ve Prof. Dr. Çağrı ERHAN ve Dr. Stephen BLANK’ın konuşmacı olacağı “ABD 2020 Seçimi ve Amerikan Dış Politikasına Etkileri” Online Paneli ile yukarıda bahsedilen tüm bu sorulara cevap aramaya çalışıyor.

Tartışılacak Konular:

  • Başkanlık seçimlerinin galibine göre ABD dış politikasında değişiklik veya süreklilik
  • ABD dış politikası için tahminler
  • NATO’nun ABD ve müttefikleri için önemi
  • Türkiye’nin ilişkileri açısından ABD dış politikasında Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile ilişkileri

Tarih

Eki 26 2020

Zaman

19:30

Daha Fazla Bilgi

Daha Fazla Oku

Yer

DİPAM Youtube Kanalı
Kategori

İletişim

DİPAM
Telefon
+90 216 310 30 40
E-Posta
info@dipam.org
KAYIT OL

Konuşmacılar

  • Dr. Stephen Blank
    Dr. Stephen Blank
    Foreign Policy Research Institute Kıdemli Uzmanı

    Dr. Stephen J. Blank FPRI’nin Avrasya Programında Kıdemli Araştırmacıdır. Sovyet / Rusya, ABD, Asya ve Avrupa askeri ve dış politikaları üzerine 900’den fazla makale ve monografi yayınladı, Amerikan Kongresi’nde sık sık Rusya, Çin ve Orta Asya üzerine bilgi verdi, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), büyük düşünce kuruluşları ve vakıflara danışmanlık verdi. ABD, Prag, Londra ve Floransa’da önemli uluslararası konferanslara başkanlık etti; ABD ve yurtdışındaki medyada dış ilişkiler hakkında yorumcu olmuştur. Aynı zamanda büyük şirketlere Rusya’da yatırım yapma konusunda danışmanlık yapmıştır ve Gerson Lehrmann Group için danışmanlık yapmaktadır.

  • Ellen WASYLINA
    Ellen WASYLINA
    CEO, Transatlantic Global Advisory
  • Prof.Dr. Çağrı Erhan
    Prof.Dr. Çağrı Erhan
    Altınbaş Üniversitesi Rektörü

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 1993’te mezun oldu. 1996’da aynı bölümde yüksek lisansını, 2000’de de Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1994’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasi Tarih kürsüsünde Araştırma Görevlisi olarak başladığı akademik meslek hayatına, aynı fakültede öğretim Öğretim Görevlisi (2000-2002), Yardımcı Doçent (2002-2003), Doçent (2003-2009) ve Profesör olarak (2009-2015) devam etti. Haziran 2015’te İstanbul Altınbaş Üniversitesi Rektörü olarak atandı.

    Prof. Dr. Erhan, Uluslararası İlişkiler ve Ankara Avrupa Çalışmaları dergilerinin kurucu editörlerindendir. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM), Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK), Türk Askeri Tarih Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığı Tarih Yazıcılığı Milli Komitesi, Avrupa Konseyi (Council of Europe) Tarih Eğitim Projeleri Editörler Kurulu, Uluslararası Siyasi ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi gibi kuruluşlarda muhtelif makamlarda bulunmuş / bulunmaktadır. Şubat 2007’de seçildiği Türk-Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu üyeliğini devam ettirmektedir. 2013’te Başbakanlık Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu’na, 2014’te Dışişleri Bakanlığı Arşivi Otomasyon Danışma Kurulu’na seçilmiştir.

    Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesidir.

Comments are closed.

Back to top of page