Çin, Kuşak-Yol Girişimi (KYG) Projesi’ni Asya sınırlarının güvenliğini sağlamak için kritik bir strateji olarak görmektedir. Bu nedenle KYG Projesi, Çin’in dünya genelindeki ekonomik entegrasyonunu artırmayı amaçlayan stratejik bir planı temsil etmektedir. Bu planın ana hedefi, iki yeni ticaret rotasının geliştirilmesidir. Bu rotaların oluşturulmasıyla birlikte; Çin, uluslararası ticarette daha etkin bir rol oynamayı ve küresel düzeyde ekonomik gücünü artırmayı amaçlamaktadır. Ancak, Girişim sadece altyapı projelerinden ibaret değildir. Aynı zamanda, Çin’in ekonomik ve politik gücünü artırmayı, genişletilmiş ve birbirine bağımlı bir pazar oluşturmayı ve yüksek teknolojili bir ekonomi için gerekli koşulları sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, KYG Projesi, Çin’in küresel ticaretteki etkisini artırarak ve yeni ticaret yolları oluşturarak uluslararası ekonomik arenada daha güçlü bir konum elde etmeyi hedeflemektedir.
Kuşak-Yol Girişimi, temel olarak eski İpek Yolu’nun canlandırılmasını sağlayarak Çin’den Avrupa’ya demiryoluyla mal nakliyatı olarak özetlense de birçok farklı boyutu vardır. Orta Asya Türk Devletlerinin ekonomik kalkınması, jeopolitik konumu ve siyasi durumunu etkileyen bu demiryolu projesi, deniz taşımacılığına göre ortalama 40 günlük seyahat süresini neredeyse yarı yarıya azaltmaktadır. Hava taşımacılığıyla karşılaştırıldığında ise maliyetleri %80 oranında azaltabilmektedir. Bu değerlendirme hem ulaşım mesafesinin hem de maliyetin önemli ölçüde avantajlı olduğunu göstermektedir.
İpek Yolu, Ekonomik ‘Kuşağı’ temsil etmektedir. İlk olarak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 2013 yılında Kazakistan’a yaptığı ziyaret sırasında ortaya atılan bu projede Orta Asya, “Kuşak” unsuru için en hayati bölge olarak görülmektedir.
Bu çalışmada, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ülkelerinin KYG kapsamında yürütülen projelerdeki rolleri ve katılımlarını incelemek amaçlanmıştır. TDT üye ülkeleri üzerindeki ekonomik, politik ve sosyal etkileri analiz edilecektir. Bölgesel güvenlik sorunları ve egemenlik kaygıları ele alınacaktır.
Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkelerinin KYG Projelerindeki Rolü ve Etkisi: Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Fırsatları
Çin, belirlemiş olduğu 6 koridor ve 65 ülke ile altyapı yatırımlarının geliştirilmesine yönelik çeşitli adımlar atmıştır. Bu adımların temel amacı, ulaşım sürelerini kısaltmak ve maliyetleri düşürmek için çeşitli projeler geliştirmektir. Bu koridorlardan biri, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkeleri içeren Çin – Orta/Batı Asya Ekonomik Koridoru’dur (CCWAEC).
…