“Türkiye – Azerbaycan – Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet” Online Paneli

Son yıllarda Dünya, çatışmalar, salgınlar, göçler gibi bazı küresel, bölgesel ve yaygın sorunlar/tehditlerle karşı karşıyadır. Bu sorunlar, küresel etkileriyle sadece bölgeyi değil tüm Dünyayı tehdit ediyor ve Dünya, küresel sistemin ve uluslararası kuruluşların bu tür krizleri yönetme kapasitesine ulaşamadığına şahit oluyor.

Günümüzde Dünya, hepimizin ülkelerin karşılıklı bağımlılıklarının ve ekonomik bağlarının kurumsal bir ilişki kurmaya ve tek başına istikrar sağlamaya yetmediğini gördüğümüz farklı bir konsepte giriyor. Adaletsiz dünya sistemi, insanların küresel servet paylaşımına katılamayacakları yasadışı ve terörist hareketleri beraberinde getiriyor. Öte yandan açlık, bitmeyen çatışmalar, başarısız devletler bölgeyi çevreliyor ve sorunları yönetmeyi çok daha zor hale getiriyor. Küresel sistemin neredeyse sorun yaratmaya başladığı böyle bir ortamda, bölgesel güçler ve girişimler her zamankinden daha önemli hale geldi.

Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan, tarihi ve kültürel bağların ötesinde, sadece Asyalı değil, aynı zamanda Afrika ve Avrupa değerlerini de içeren aynı medeniyet inşasını paylaşıyor ve besliyor. Bu ortak medeniyet kurgusu, bu üç ülkeyi bir araya getirme ve sözde evrensel değerlerin halihazırda yozlaşmaya başladığı alternatif bir yol açma motivasyonuna ve manevi değer kapasitesine sahiptir. Suriye, Doğu Akdeniz veya Karabağ gibi son zamanlarda yaşanan sorunlarda bölge ve dünya, küresel güçlerin ve küresel sistemin tek taraflı dünya görüşünün artık bölgesel güçler tarafından kabul edilemez olduğunu gördü. Şimdi bu duruşu sürdürmek ve kapsamlı hale getirmek de önemli görünüyor. Dolayısıyla, etkinliği artırmak ve genişletmek için son zamanlarda “üç ülke, tek millet” dediğimiz Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan’ın bu duruşu ilgililerce dikkatle incelenmelidir.

Bu çerçevede, üç ülkenin yeni stratejilerinin tartışılacağı “Türkiye-Azerbaycan-Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet” Online Paneli DİPAM ile Center for Global & Strategic Studies (CGSS) işbirliğinde gerçekleşiyor. DİPAM Başkanı Tolga SAKMAN’ın anahtar konuşması ve moderasyonu ile uygulanacak Panel’e CGSS Başkanı Tümg. (E) Syed Khalid Amir JAFFERY, Azerbaycan’dan Center of Analysis of International Relations (AIR Center) Başkanı Büyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV ve İİT Eski Temsilcisi Büyükelçi (E) Aydın NURHAN konuşmacı olarak katılıyor.

Tartışılacak Konular:

  • Ortak Medeniyetin Uyanması: Yozlaşmış Sistem ve Yeni Alternatifler
  • Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan’ın Küresel Sistemdeki Yeri
  • Yaygın Sorunlar ve Olası Ortak Çözümler
  • Son Gelişmeler: Üç Ülkenin İlişkilerini Kurumsallaştırma Şansı mı?

Tarih

Kas 03 2020

Zaman

14:30

Daha Fazla Bilgi

Daha Fazla Oku

Yer

DİPAM Youtube Kanalı
Kategori

İletişim

DİPAM
Telefon
+90 216 310 30 40
E-Posta
info@dipam.org
KAYIT OL

Konuşmacılar

  • Büyükelçi (E) Aydın NURHAN
    Büyükelçi (E) Aydın NURHAN
    İİT Eski Temsilcisi

    Büyükelçi Nurhan, Togo ve Benin’e de akredite Gana Büyükelçisi, Azerbaycan, Avusturya ve Avustralya’da Başkonsolos, İslam İşbirliği Teşkilatında Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü ile, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanvekilliği görevlerinde bulunmuştur. Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı TİKA’nın kuruluşunda da görev alan Büyükelçi Nurhan, kariyerinin erken yıllarında Suudi Arabistan, Hollanda, Almanya ve Amerika Birleşik Devletlerinde de görevlerde bulunmuştur.

    Dışişleri Bakanlığının aday göstermesi üzerine 2013 yılında emekli olarak İslam İşbirliği Teşkilatı Afganistan Daimi Temsilciliğine atanmış, 2017 yılına kadar bu görevde kalmıştır.

  • Büyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV
    Büyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV
    AIR Center Başkanı

    Farid Shafiyev, Bakü Devlet Üniversitesi’nde Tarih ve Hukuk alanında eğitim gördü. Harvard Üniversitesi Kennedy Devlet Okulu’na giderek Kamu Yönetimi alanında Master derecesi aldı. Ayrıca Dr. Shafiyev, Ottawa’daki Carleton Üniversitesi’nden Tarih alanında doktora derecesi aldı.

    Farid Shafiyev 1987-1989’da Silahlı Kuvvetlerde görev yaptı. Meslek hayatına 1994 yılında Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Etnografya ve Arkeoloji Enstitüsü’nde başladı.

    1996 yılında Farid Shafiyev Dışişleri hizmetine katıldı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Siyasi-Askeri Meseleler Dairesi ve Birleşmiş Milletler İşleri Dairesinde çalıştı.

    1998-2001 yıllarında New York’ta Birleşmiş Milletler’deki Azerbaycan Daimi Temsilciliği ve 2005-2009’da Kanada’daki Azerbaycan Büyükelçiliği’nde görevler yaptı.

    2009 yılında Farid Shafiyev, Azerbaycan’ın Kanada Büyükelçisi olarak atandı ve Temmuz 2014’e kadar görev yaptı. Temmuz 2014’ten Şubat 2019’a kadar Dr. Shafiyev, Azerbaycan’ın Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliğini yaptı.

    19 Şubat 2019 tarihinde Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi (AIR Center) Başkanı olarak atandı.

    Dr. Shafiyev, McGill-Queen’s University Press (2018) tarafından yayınlanan “Resettling the Borderlands: State Relocations and Ethnic Conflict in the South Caucasus” dahil olmak üzere çok sayıda makale, yorum ve akademik yayının yazarıdır.

  • Dr. Tolga SAKMAN
    Dr. Tolga SAKMAN
    DİPAM Başkanı

    2010 yılında Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü bitiren Tolga SAKMAN aynı yıl Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (SAREN) Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programına başladı ve “Türk Diasporası’nın Avrupa Siyasal Sistemine Katılım Süreçlerinin Analizi: Almanya, Hollanda, Belçika” konulu tezi ile mezun oldu. Hali hazırda İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora çalışmalarına Prof. Dr. Haluk ALKAN danışmanlığında yazdığı “Başkanlık Sisteminde Güvenlik Yönetimi” konulu tezi ile devam etmektedir.

    2012 yılında Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) bünyesinde Uzman Yardımcısı unvanıyla başlayan görevine daha sonra Uzman ve son olarak da kurum bünyesinde kurulan Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü’nde Temmuz 2018’e kadar Direktör olarak devam etmiştir. 2016 yılında Nişantaşı Üniversitesi’nde Rektörlük Koordinatörü ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde Öğretim Elemanı olarak göreve başlayan SAKMAN Mayıs 2018’e kadar bu görevlerini sürdürmüştür. Diaspora, güvenlik ve Avrupa siyaseti konuları başta olmak üzere bugüne kadar 8 kitap/kitap bölümü ile 20 civarında bildiri çalışması hazırlamış, yurtiçi ve yurtdışında 20 civarında projede koordinasyon görevinde bulunmuştur.

  • Tümg. (E) Syed Khalid Amir JAFFERY
    Tümg. (E) Syed Khalid Amir JAFFERY
    CGSS Başkanı

    Tümgeneral (E) Syed Khalid Amir Jaffery, HI (M), İslamabad Küresel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (CGSS) Başkanıdır. CGSS, analiz ve araştırma yoluyla politika ve karar alma sürecini iyileştirmeye yardımcı olma misyonuna sahip, kar amacı gütmeyen bir kurumdur. Tümg. (E) Syed Khalid Amir Jaffery, HI (M), askeri kariyeri boyunca ve emekli olduktan sonra ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli önemli görevlerde kalan emekli bir silahlı kuvvetler subayıdır. Pakistan Ordusunda bulunduğu süre içinde kendisine istihbarat ve liderlik alanında zengin bir uzmanlık kazandıran Askeri İstihbarat Müdürlüğü, Genel Karargah ve Hizmetler Arası İstihbarat Karargahı dahil olmak üzere çeşitli eğitim, personel ve komuta görevlerinde bulundu.

    2010 yılında Tümgeneral olarak askerlikten emekli olmuştur. Pakistan’da ve yurtdışında, CGSS ve diğer Düşünce Kuruluşları/Kurumları için Seminerler, Çalışmalar, Yuvarlak Masa Konferansları ve İnteraktif Oturumlarda sık sık katılımcı / konuk konuşmacı oldu. Çin, Özbekistan, Tacikistan ve Sri Lanka gibi farklı ülkelerdeki çeşitli uluslararası Forum Toplantılarında CGSS ve Pakistan’ı temsil etti. Hedef kitlenin beklentilerine göre onlarca anahtar konuşma yaptı.

Comments are closed.

Back to top of page