Katar Krizi ve sonrasında devam eden bölgesel çatışmalar ve enerji güvenliği problemi, Körfez’deki ülkelerin son dönemdeki başlıca mücadele alanlarını teşkil etmektedir. Dünyadaki enerji arzının en önemli merkezlerinden biri olan bu bölgedeki çatışmalar, zaman zaman dolaylı olarak daha geniş çaplı bölgesel veya küresel bir etki de gösterebilmektedir.
Diğer taraftan Doğu Akdeniz’de, buradaki meşru haklarını savunmak ve bu haklarla gelen egemenlik tesisini oluşturmak adına Türkiye yoğun bir mücadele vermektedir. Tüm bölgeyi ilgilendiren bir mesele olarak Doğu Akdeniz’deki egemenlik alanları çatışması, bölge dışı devletlerin de müdahil olmasıyla daha karmaşık bir hal almaktadır. Devletlerin artık Soğuk Savaş dönemindeki gibi mutlak bir anlaşma halinde olmaktan ziyade, bölgesel olarak mutabakat yapmaları ve bir bölgede/konuda anlaşırken başka bir bölgede/konuda çatışabilmeleri, bölgesel dengelerin okunmasını daha zor ve daha öngörülemez kılmaktadır.
Böyle zor bir denklemde, Doğu Akdeniz’deki ittifak sistemleri ve Körfez’deki çatışmaların hem bölgesel güvenliğe hem Doğu Akdeniz’deki mücadeleye etkilerini, Dr. Bora BAYRAKTAR, güvenlik temelli bir yaklaşımla değerlendirecek ve katılımcılarla birlikte ilerleyen interaktif bir program ortaya konacaktır.